Lichaamstaal: het is een thema dat keer op keer gesmaakt wordt door de deelnemers aan mijn opleiding Boeiend Presenteren. In mijn workshops leer ik de deelnemers onder meer hoe ze bewust bepaalde lichaamshoudingen kunnen inzetten om sneller verbinding te maken met hun publiek of om een zelfverzekerde indruk te maken. Naast contactmakende lichaamstaal en power positions bestaan evenwel ook contactverbrekende houdingen. Dat zijn gezichtsexpressies, lichaamshoudingen en handgebaren waarmee je geen positieve indruk maakt. Wil je kennismaken met deze 3 categorieën lichaamstaal? Lees dan snel deze 3 must knows! Must know #1⇾ Contactmakende lichaamstaal Als spreker heb je er alle belang bij om al van bij de start rapport (d.i. verbinding) te maken met je publiek. Zorg ervoor dat zodra je start met je presentatie, volgende drie elementen aanwezig zijn:
Must know #2 ⇾ Power positions Scoren bij en het vertrouwen winnen van je publiek lukt ook wanneer je bewust en slim power positions inzet. Power positions zijn lichaamshoudingen waarmee je een zelfverzekerde en sterke indruk maakt. Je duimen omhoog steken bijvoorbeeld is een van de vele power positions die je bewust kan inzetten. Wist je trouwens dat je duimen symbool staan voor ego en je bijgevolg zelfverzekerdheid uitstraalt, wanneer je je duimen laat zien? Must know #3 ⇾ Contactverbrekende lichaamstaal Behalve contactmakende lichaamstaal en power positions is er nog een derde groep van lichaamshoudingen: de contactverbrekende lichaamstaal. Zoals het woord het zelf zegt, gaat het om gezichtsexpressies, lichaamshoudingen en handgebaren waarmee je het contact met je publiek verbreekt. Denk bijvoorbeeld aan gekruiste armen waarmee je letterlijk een barrière vormt tussen jezelf en je publiek. Wil je een positieve indruk maken op je publiek, dan laat je deze contactverbrekende houdingen beter achterwege. Let op!
Bepaalde lichaamshoudingen lijken op het eerste gezicht onschuldig en positief, maar zijn dat niet altijd en overal. Het V-teken of peace-teken bijvoorbeeld gebruik je best niet overal. In sommige landen - zoals Australië - is de betekenis van het V-teken dezelfde als die van onze middelvinger. Opgelet dus wanneer je vaak in het buitenland vertoeft of wanneer je regelmatig spreekt voor een internationaal publiek. Benieuwd naar welke lichaamshoudingen en handgebaren je beter niet overal gebruikt? Bekijk de nieuwe video over lichaamstaal op het kanaal van Elke Van Parys => https://youtu.be/r4M8izY8D3U
0 Comments
Leave a Reply. |
Auteur©Elke Van Parys, elke@heydays.be Archieven
May 2023
Categorieën |